att-ta-ett-lån

Att ta ett lån

Det finns en del saker att tänka på då du funderar på att låna pengar. Först och främst bör du se över din ekonomi för att se om du har råd att betala av ett lån varje månad. Det kan också vara bra att tänka igenom om du verkligen behöver snabba lån eller om du kan hitta en annan lösning. När du väl bestämt dig kan det vara bra att jämföra de olika långivarnas villkor för att se vilken som passar just dig.

Jämför räntor mellan olika långivare

Räntorna kan skilja rejält mellan olika kreditinstitut och banker så det lönar sig att jämföra de olika alternativen. Det är den effektiva räntan du ska jämföra. Här inkluderas även alla avgifter såsom aviavgift, uppläggningsavgift med mera. Det kan vara ett bra sätt att planera inför lån av pengar.

När du sedan har gått igenom alla eventuella hinder för att låna pengar är det bara att kontakta långivaren och ansöka om lånet. Banken eller kreditinstitutet kontrollerar sedan din kreditvärdighet genom att begära in en kreditupplysning. Långivaren kan då till exempel se om du har någon betalningsanmärkning sedan tidigare.

Att tänka på innan du tar ett blancolån

Att ta ett blancolån bör alltid betraktas som något man verkligen tänker igenom väldigt noggrant innan man bestämmer sig. I grund och botten så är det pengar som du inte har, utan som du lånar istället.

Hur tror du att din ekonomi ser ut i framtiden?

Det absolut viktigaste och det första du bör göra, är att göra en ordentlig uträkning och se över din ekonomi.  Se efter hur mycket pengar du har och hur mycket av din inkomst du kan spara undan.

  • Har du verkligen råd att ta ett blancoån just nu?
  • Ser din privatekonomi bättre eller sämre ut?
  • Är din inkomstkälla stabil?

Om du tar ett blancolån med låg ränta och över en återbetalningstid som ligger på flera år framöver måste du också försöka tänka så långt fram. Även ett blancolån med en lägre ränta ska betalas, oavsett om du har en inkomst eller ej.