Spartips

Det finns en mängd alternativ för privatsparande, och som sparare riskerar man därför att välja fel sparalternativ och missa de bästa möjligheterna. för att få en översyn vände vi oss därför till tre experter på privatsparande. här har ni deras bästa tips! Målspara: Sätt upp olika mål som du vill spara till så blir det både roligare och enklare att försaka annan konsumtion för att kunna nå de olika målen. Bestäm hur mycket du ska spara varje månad och be banken göra en autogiroöverföring till de olika sparkontona direkt när lönen kommer varje månad.

Tips För Sparande

Spara med hög ränta

Välj ett bra sparkonto för buffertsparandet och guldkant i vardagen: Pengar du behöver ha tillgängliga som exempelvis buffertsparandet eller sparande till resor eller inköp av trevliga saker de närmsta åren sparar du lämpligast på sparkonto med så hög ränta som möjligt. Se till att företaget du sparar hos har insättningsgaranti.

Pengar du kan avvara länge mer än fem år växer troligen bäst i aktiefonder: Aktiefonder och aktier passar för pengar som du kan avvara länge som exempelvis till barnens framtid eller till din pension, men du måste vara medveten om att du inte kan vara säker på att få tillbaka hela det sparade beloppet. Sprid riskerna genom att köpa aktiefondsandelar månadsvis i flera breda aktiefonder med låga avgifter. Se då och då över din risknivå. Säljer du både aktiefondsandelar med vinst och aktiefondsandelar med förlust samma år kan du kvitta vinst mot förlust och minska skatten. Ta ut pengarna successivt och placera dem säkert i god tid (flera år) innan du behöver dem.

Spara på olika ställen

Vill du ha lägre risk kan du spara hälften i aktierelaterade produkter och hälften i räntebaserade produkter. Väljer du den strategin kan du sedan försöka hålla nivån, hälften av varje över tiden genom att styra nysparandet till den del som är lägst värderad. Att köpa aktier i några olika investmentbolag är ett bra alternativ till aktiefonder. Aktier passar för den som är mycket intresserad och har tid att följa med vad som händer. Sprid i så fall risken genom att köpa aktier i många olika branscher. Aktiesparande kräver dock ett stort intresse, mycket pengar och mycket tid. Öppna ett speciellt sparkonto som du kan kalla för ”bostadskontot”: Har du bolån är det viktigt att veta att räntan inte alltid kommer att vara så låg som nu.

Räntan är just nu onormalt låg och kan komma att sänkas ännu mer. Men Riksbanken säger att en normal reporänta ligger på mellan 3,5 procent och 5 procent. Sen får man lägga på cirka en procentenhet för att komma fram till ränta bunden på tre månader. Det innebär att om du har bolån måste du klara räntor på över sex procent. Därför kan det vara smart att vänja sin ekonomi vid en ränta på sex procent oavsett hur hög eller låg räntan är. Öppna ett sparkonto med insättningsgaranti och så hög ränta som möjligt som du kan kalla ”bostadskontot”.

Spara månadsvis ett belopp som motsvarar sex procents ränta på skulden plus den amortering du kommer överens med banken om. Sen kan du betala bolånen från det kontot. Sex procent på ett bolån på en miljon kronor innebär en månadskostnad före skatt på 5 000 kronor. Varje månad låneräntan understiger sex procent blir det pengar över på ”bostadskontot”. De pengarna kan du använda när räntan på ditt bolån i framtiden överstiger sex procent vid olika tillfällen. Men med tiden blir det troligen så mycket över på ”bostadskontot” att du även kan använda delar av överskottet till renoveringar eller andra trevliga saker.